Неділя розслабленого

«Ось ти одужав. Не гріши більше, щоби тобі не сталося чогось гіршого (Ін. 5:14), – сказав Ісус Христос чоловікові, що був розслаблений 38 років. Зі слів Спасителя зрозуміло, що першопричиною хвороби був гріх, хоча у Святому Писанні не сказано нічого про його життя. В Євангелії неодноразово читаємо, що причиною страждань хворих є саме гріх. Гріх – це духовна отрута, яка руйнуючи тіло, інколи діє миттєво, але здебільшого – поступово, так, що людина навіть не помічає початку тілесної хвороби та втрачає найбільший дар Божий – здоров’я, а часто й життя. Гріх також позбавляє людину благодаті Духа Святого.
Гріх буває солодким, однак відразу перетворюється на гіркоту, котра мов кислота роз’їдає людину. Святе Писання подає багато прикладів гріхів та їх наслідків. Найсвітліший ангел Денниця планував: «Ось поставлю престіл свій понад зір небесних і уподібнюся Всевишньому», а Господь в той час промовив: «Впадеш до аду». Адам і Єва хотіли, споживши забороненій плід, стати як боги, але були вигнані з раю. Каїн запевняв, що стане спокійним лише тоді, коли не бачитиме свого брата, але, вбивши його, не мав спокою ціле життя, натомість отримав великий страх - боявся всіх людей, навіть своєї тіні. Євангельський багач, уповаючи на багатство, планував своє майбутнє: «Розвалю ці клуні і збудую просторніші, зберу туди увесь свій урожай і скажу: «Душе моя, маєш багато добра на багато років складеного. Спочивай, їж, пий і веселися». Але Господь промовив: «Нерозумний, душу твою в цю ніч заберуть від тебе» (Лк. 12:19-20).
Люди завжди вважали, що гроші та багатство можуть зробити їх щасливими. Прикладом збагачення за будь-яку ціну є слуга старозавітного багача Наамана, хворого на проказу. Багач звернувся до пророка Єлисея і, отримавши зцілення, хотів віддячити йому двома талантами золота, але пророк відмовився від дару. Слуга багача Гехазі, догнавши пророка, сказав: «Пан мій послав мене, говорячи: «Дай їм талант срібла та дві змінні одежі» (2Цар. 5:22). Єлисей, знаючи правду, відповів йому, що «в той час, коли ти отримав золото, разом з ним прийми і все інше багатство Наамана, а разом з тим і проказа його хай впаде на тебе. І в ту ж мить слуга побілів від прокази» (2Цар. 5:27).
У Святому Писанні йдеться про те, що грішникові дано багато покарань, немає спокою в костях його і в душі ні вдень, ні вночі. Святий пророк Осія передав людству слова Бога: «хто забув про Закон Мій, так і Я забуду про дітей твоїх» (Ос.8:14). В іншому місці читаємо: «Я Господь Бог, Бог ревнивий і караю за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях» (Вих. 20:5). Ці детальні описи покарань переконують нас в тому, що Бог обов’язково карає за гріхи, які отруюють життя, спричинюючи проказу, тобто стан, коли від людини відвертаються всі, навіть Господь.
Сьогоднішнє Євангельське читання розповідає нам про розслабленого. Розслабленість тіла пов’язана із розслабленістю духа. Людина часто розслабляється, адже людському організму потрібні, особливо влітку, інший ритм, відпустка, відпочинок в горах чи на морі. Але часто така розслабленість призводить до ліні, гріха байдужості щодо молитви, читання Святого Письма й інших богослужбових практик, конче потрібних для спасіння душі. Ми повинні докладати максимум зусиль, аби не впасти у гріховну розслабленість, не занедбати і не занехаяти благі наміри, розпочаті нами й здобуті в часі Великого посту. Однак ми хочемо відкласти це на пізніше, коли матимемо більше часу, хоч і так є рабами часу. Люди можуть бути рабами грошей чи гріхів, але рабами Божими і рабами гріха водночас бути не можна. Тому Свята Церква, як добра Мати, постійно нас застерігає від гріхів, направляє на дорогу, що веде душу до вічного блаженства з Богом. Нам лише треба перемагати все, що веде до загибелі.
Усі люди хочуть бути здоровими. За здоров’я – неоціненний дар і велику ласку Божу - Церква Христова молиться на кожній Божественній Літургії. Але часто люди самі завдають шкоди здоров’ю, живуть сьогоднішнім днем, не задумуючись, як їхній спосіб життя вплине на майбутнє. Чи не найбільше люди втрачають здоров’я через переїдання, куріння, пияцтво й інші шкідливі звички, забуваючи що - це гріхи, які вкорочують людський вік. Тому Свята Церква закликає всіх вірних до тверезості, дотримання посту щосереди і щоп’ятниці та під час Великих постів, застерігає від шкідливих звичок, що знищують здоров’я, особливо молоді.
Апостол Павло в одному з послань пише, що іншим гріхом, яким грішать люди проти власного тіла, є тілесна розпуста, блуд і перелюб. Усякий гріх, який чинить людина, є поза тілом, а тілесна розпуста – гріх проти власного тіла, яким грішник притягує до себе хвороби, біди і скорботи. За гріхи блуду й содомські гріхи люди часто страждають від хворіб, які соромно навіть називати, хворобами, коли тіло починає гнити за життя, як у царя Ірода, котрий позбавив життя 14 тисяч вифлеємських немовлят. Свята Церква закликає нас жити чесно, благочестиво, стримуватися від гріхів і шкідливих звичок, тоді можна буде сподіватися на неоціненний дар здоров’я.
Тож сподоби, Господи, щоб сьогоднішнє Євангельське читання Неділі про розслабленого спонукало нас до духовного дерзання, здорового способу життя, щоб ми не допускали гріхів, що позбавляють нас здоров’я, вкорочують наше життя, не дозволяють нам молитися, творити поклони та інші добрі справи для слави Бога та Його Імені.
Хай милість Господа, Котрий воскрес з мертвих, зміцнить наші фізичні й духовні сили, дозволить зрозуміти гріхи, якими ми Його образили, покаятися в них і продовжити життя в благочесті і чистоті, щоб ми і діти наші не страждали через гріхи, щоб у здоровому тілі та із здоровою душею прославляли всемилостивого Бога-Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар