Богоявлення. Хрещення Господнє

Господь наш Ісус Христос прийшов у цей світ, щоб показати нам шлях до спасіння, дорогу, якою треба йти, щоб врятувати свою безсмертну душу, і яку Він проклав Своїм народженням як людина. Адже Ісус Христос поєднав у Собі дві природи: божественну і людську. Людська – схожа на нашу в усьому, крім гріха, і Господь став людиною для того, щоб показати нам шлях до спасіння.
У бесіді з Никодимом Господь сказав такі слова: «Хто не народиться від води і Духа, той не може ввійти в Царство Боже» (Ін. 3:5). Каже Никодим: «Як може людина увійти у лоно матері і знову народитися?» Ісус Христос відповів: «Поправді, поправді кажу Я тобі: коли хто не народиться з води і Духа, той не може ввійти в Царство Боже» (Ін. 3:4-5).
Цими словами Господь подав нам велику науку. Кожна людина приходить у цей світ із плямою первородного гріха прародичів Адама і Єви. Щоб змити цей гріх, який Бог не прощав віками, людству треба було дати викуп. Ним стала смерть на Голгофському Хресті Богочоловіка: «Бог так возлюбив світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб всякий, хто увірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне» (Ін. 3:16). Син Божий прийшов, щоб спасти те, що загинуло. Змити печать первородного гріха людина може тільки таїнством Святого Хрещення і лише омившись від первородного гріха, може почати нове життя.
Кожна людина, окрім Адама і Єви, приходить на землю через народження тіла від жінки-матері. А ті, хто хоче жити духовно, мусиять народитися від Матері – Святої Церкви. Ось що означають слова Ісуса Христа, сказані Никодимові.
У прощальній бесіді з учнями Господь мовив: «Хто увірує й охреститься, буде спасенний, а хто не увірує, осуджений буде» (Мк. 16:16). Ними Господь підтвердив наведені вище слова.
Тож пам’ятаймо: хто не охреститься, не зможе спастися. Власне, тому, коли народжується дитина, Свята Церква творить її духовне народження у таїнстві Святого Хрещення. Часто люди запитують про те, як може бути засуджене на вічні муки немовля, яке померло неохрещеним? Ні, воно не перебуватиме в пеклі, але й не зможе бути з ангелами і небесними праведниками, не насолоджуватиметься славою Божою, бо з нього не змито пляма первородного гріха. А під час Хрещення дорослої людини, з неї змивають всі гріхи, вчинені до цього часу, і вона зодягається в білий одяг тілесної чистоти і духовної непорочності.
Дорогі у Христі, сьогоднішнім святом Господь навчає нас, що спасіння душі потрібно починати з таїнства Хрещення. Іоан Хреститель на ріці Йордан хрестив водою на каяття: люди, які приходили до нього, сповідували свої гріхи, каялись та отримували прощення через хрещення в покаяння. Сьогодні до Іоана Хрестителя прийшов Той, Хто не мав у чому каятися, Хто був безгрішний, але Він також прийняв хрещення. Заради чого? Щоб показати нам єдиний шлях до спасіння. Занурюючись у води Йордану, Господь не омивав Свою гріховність, бо Він не мав її, навпаки, Господь освятив Собою все водне єство планети. Саме тому сьогодні закликають Духа Святого, щоб Він торкнувся вод так само, як тоді, коли Господь увійшов у води Йордану. «Відкрилося небо, пролунав голос із Неба - Голос Отця: «Це Син Мій улюблений, в Ньому Моє благовоління» (Мк. 1:11) і Дух Божий у вигляді голуба зійшов на Нього» (Лк. 3:22). Сьогодні освячуються води світу зануренням у них Господа нашого Ісуса Христа. Вода освячується Пресвятою Тройцею, бо Дух Святий у вигляді голуба сходить, і голосом Бога-Отця підтверджує: «Це Син Мій улюблений, в Ньому Моє благовоління» (Мк. 1:11).
Наше земне життя неможливе без води. Вона не лише втамовує спрагу, омиває та очищує тіло, а й освячує нас, християн. Вода, освячена в день Богоявлення, володіє надзвичайно цілющими властивостями і Церква Христова благословляє споживати її натще. Якщо воду, освячену Чином Малого Освячення, можна споживати будь-коли і скільки завгодно, то освячену в день Богоявлення і Надвечір’я Богоявлення, споживають тільки натще. Ця вода освячує нашу сутність та зцілює, навіть молитви, які читають на освячення води, мають велику силу Святого Духа.
Прийшовши в ці дні до храму та усвідомлюючи суть таїнства Хрещення, зрозуміймо, якою великою є сила Божа, сила Духа Святого, або, як говорять, освячуюча ласка, благодать, та намагаймось зберегти її впродовж всього свого життя. А коли відчуємо, що нас щось оскверняє не лише тілесно, а й духовно, - прибігаймо до Таїнств Святої Церкви, за допомогою яких зможемо відновитися в Дусі Святому.
В одній із стародавніх притч розповідається про те, що на одному острові була чудотворна криниця, вода з якої омолоджувала кожного, хто її пив. Про це дізналася одна похилого віку багата вдова та ревно просила кожного: «Я віддам все багатство, лиш принесіть мені кілька краплин тієї води, щоб я стала молодою».
Так само й наша душа прагне омолодження, життя вічного, але його не можна «купити» за жодні гроші чи матеріальні блага, треба тільки прийти до Церкви Христової і через Її таїнства Святої Сповіді та Причастя очистити свою душу від плям гріхів, які не заважають нам постати перед Богом. Бо написано в Святому Писанні, що ніщо осквернене не увійде у Царство Боже, тільки чисте й непорочне, тобто тільки ті, хто в білій одежі, яку отримали при таїнстві Хрещення.
Тож, дорогі у Христі, намагаймося прожити земне життя так, щоб постати перед Богом у світлій, чистій і незаплямованій одежі. Це буде проявом нашої любові й відданості Богові в усьому. Амінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар