На світський Новий рік

«Господи, Ти благословляєш вінець року благістю Твоєю» (Пс. 64:12) – так співав, сповнений любові до Бога, псалмоспівець Давид. Тож і ми сьогодні просимо, щоб Господь поблагословив початок нового року, який ми зустрічаємо з молитвою, щоб не залишив нас і перебував з нами Своєю благодаттю.
Немає нічого страшнішого, як жити без Бога. По-різному описують стан душ тих людей, які перебувають у пеклі, геєні огненній чи в тартарі, але у них спільне одне – всі терплять вічні муки! Одні душі горять, мов у вічному вогні, інші проторені земними гріхами та беззаконнями у вічну мерзлоту. Дорогі у Христі брати і сестри, це не просто слова, щоб налякати вас, таким направду є стан душ грішників після смерті без каяття. Оскільки ми сприймаємо себе, передусім, як матеріальне фізичне тіло, то нам важко збагнути, що являє собою духовна, невидима частина кожного з наснас. Ми радо віримо в те, що душа після розлучення з тілом може отримувати блаженства, радощі, а от, що Бог присудить терпіти вічні муки і що це станеться саме з нами - навіть думати не хочемо. Однак Святе Письмо і наука Церкви однозначно стверджують, що грішники терплять муки. Причиною цих мук є те, що їхні душі перебувають там, де немає Бога. Душа померлої  людини сприймає, як жахливу муку власне відсутність Бога, надії на Його допомогу, неможливість звернутися до Нього. Ці відчуття гірші за горіння у вогні чи за лютий мороз, фізичний біль і перенесені за життя терпіння, образи, трагедії, розлуки з коханою людиною.
У земному житті людина, котра живе без Бога, також є найнещасливішою. Ми можемо  заперечити, що є, мовляв, багато людей, які ведуть гріховний спосіб життя, а Господь їх не карає; які не визнають Бога, але матеріально багаті, забезпечені, все їм вдається легко. Так, є багато таких випадків. Ми знаємо таких людей і часто запитуємо себе: чому? Нам не може бути відомо, чому Бог дозволяє такі речі, але це, однозначно, є Його воля. Можливо, ці люди користають благами, набутими благочестивими родичами, які своїми молитвами і добрими справами змогли стяжати благодать Духа Святого не лише для себе, а й для своїх дітей та нащадків.
Але ми знаємо і багатьох людей, котрі постійно і щиро моляться, постять, дотримуються Заповідей Христових, але бідують, хворіють, страждають, терплять нестатки. Чому? Тому що часто людина спокутує гріхи свого родоводу, тих родичів, котрі жили неблагочестиво, прогнівили Бога і через яких вона зазнає бід і нещасть. Тож, дорогі у Христі брати і сестри, те, як ми живемо у земному житті, не пропадає марно, воно приносить плоди душі після смерті  тіла і цими плодами користаємо не лише ми, а й наші діти та внуки.
Також молитва, яка лунає цієї ночі у храмі, не буде даремною, вона стане в нагоді не лише тим, хто пожертвував своїм часом, - не відпочивав вдома, не спав чи дивився телевізор, а молився у храмі, а й тим, хто перебуває у гріхах, хто ще не прийшов до Бога і не відчуває потреби відвідувати храм Божий та спільно молитися. Та сьогоднішня молитва усіх присутніх допоможе їм, вони навернуться до Бога і врятують свої душі. Також нею скористають усі, хто хотів бути з нами, але не зміг через хворобу, об’єктивні причини та обставини.
Щира молитва ніколи не є даремною. Її дію можна відчути відразу, а можна й через роки. Тож сподоби, Господи, щоб ми відчули дію наших молитов наступного року, щоб цілий рік Господь беріг внас всіх, нині присутніх на молитві, наші сім’ї та родини, всіх парафіян та жителів нашого села, всіх людей доброї волі, всіх християн від усяких бід та нещасть, природних катаклізмів, що прокотилися світом торік.
Минулий рік для кожного був різним: для когось радісним і щасливим - вони одружилися, стали батьками, справили новосілля, а для когось сумним - вони перетерпіли хворобу, пережили втрату найріднішої людини. Але якщо говорити загалом, то для нашого села і парафії минулий рік був Богом благословенним. Можливо, це була ласка і милість Божа, якої ми й не заслужили, а, можливо, це був результат спільної молитви, яку ми щиро творити рівно рік тому. І хоч були торік лжепророцтва про кінець світу й різноманітні катаклізми, що мали відбутися, усе це оминуло нас, бо ніхто не може до кінця збагнути промисел Божий, вникнути у Його плани.
Господь устами старозавітного пророка Ісаї говорить: «Бо ваші думки – не Мої це думки» (Іс. 55:8). Ніхто не може диктувати Богові свою волю чи бажання, вказувати, кого Йому знищити, а кого милувати, коли прийти судити живих і мертвих. «Мої дороги - то не ваші дороги» (Іс. 55:8), - говорить Господь. Це може вирішити тільки Сам Господь, Який є Творцем усього видимого  і невидимого, Подателем життя всякій плоті, всякому створінню, яке живе під Його сонцем.
Ось наскільки важливою є воля Божа, і Його благість до Свого творіння. В чому вона проявляється?  Милість Господа проявляється в тому, що Він посилає дощ і для праведних, і для грішників, що зігріває сонцем і праведних, і грішних, посилає Свої милості усім без винятку. Щоправда, комусь більше, комусь менше, але немає жодної людини, котра б жила поза Богом. Навіть ті, хто заперечує існування Бога, не вірить в Нього, все ж користають Його дарами. Вони не сприймають це як дари Божі, називаючи їх долею чи природними факторами, але насправді це милість Бога, яка проявляє Себе через такі звичні для людини речі. І лише після смерті ті люди, котрі за свого життя були поза Богом, терпітимуть пекельні муки й страждання через те, що не зможуть скористатися благами Божими, які в земному житті були даровані всім праведним і грішним, благочестивими і нечестивим.
Дорогі у Христі брати і сестри, я вітаю вас всіх з Новим 2013-м роком і благаю Господа, щоб цього року у кожну оселю, кожну родину та сім’ю прийшли мир, любов та взаєморозуміння, щоб Господь обдаровував усіх найціннішим і найнеобхіднішим даром здоров’я, оберігав від всяких бід, нещасть, несподіваної смерті, від усього поганого і злого, даруючи Свої милості та щедроти, щоб ми змогли в цьому році зробити багато добрих справ на славу Божу і благо святої Православної Церкви. Ще раз бажаю вам Господніх щедрот та многих і благих літ.

Немає коментарів:

Дописати коментар